maanantai 7. syyskuuta 2015

Tehdäänpä käsitteet selviksi ja omia mietteitä asioistaTilastoissa ja tutkimuksissa MAAHANMUUTTAJALLA tarkoitetaan yleensä sellaista Suomeen muuttanutta ulkomaan kansalaista, joka aikoo asua maassa pidempään. Maahanmuuttajalla voidaan joskus viitata myös sellaiseen henkilöön, joka on syntynyt Suomessa, mutta jonka vanhemmat tai toinen vanhemmista on muuttanut Suomeen (ns. toisen sukupolven maahanmuuttaja).
PALUUMUUTTAJALLA tarkoitetaan henkilöä, joka palaa lähtömaahansa. Suomessa paluumuuttaja tarkoittaa entisiä tai nykyisiä Suomen kansalaisia ja heidän perheenjäseniään tai jälkeläisiään, jotka muuttavat Suomeen.
SIIRTOTYÖLÄISIÄ ovat ne, jotka muuttavat työn vuoksi tilapäisesti asumaan toiseen maahan. Lyhyellä työkomennuksella olevia tai lyhytaikaiseen kausityöhön (esimerkiksi marjanpoimijat) tulevia ulkomaalaisia ei tilastoissa lueta maahanmuuttajiin.
TURVAPAIKANHAKIJA on henkilö, joka on kotimaassaan joutunut vainon kohteeksi ja joka anoo kansainvälistä suojelua ja oleskeluoikeutta toisesta maasta.
PAKOLAINEN on YK:n pakolaissopimuksen mukaan henkilö, jolla on perusteltu aihe pelätä joutuvansa vainotuksi kotimaassaan. Sota, luonnonkatastrofi tai köyhyys ei ole sopimuksen määritelmän mukaisesti pakolaisuuden syy. Suomessa kutsutaan pakolaisiksi myös niitä, jotka ovat saaneet jäädä maahan suojelun tarpeen vuoksi tai humanitäärisistä syistä. Kiintiöpakolainen on henkilö, jolla on YK:n myöntämä pakolaisen asema ja joka kuuluu vastaanottavan maan pakolaiskiintiöön.
Teksti on kopioita Väestoliiton sivulta.

Olen viime viikkoina ollut surullinen, todella surullinen.
Olen itkenyt ihmisten vuoksi, joita en edes tunne.
Olen surrut heidän puolestaan.
Samalla olen itkenyt ja ollut pettynyt ihmisten ajattelemattomuuteen ja empatiakyvyn puutteeseen.
Olen oikeastaan aika järkyttynyt kaikista vihapuheista mitä olen lukenut.
Olen ollut niin ahdistunut näistä teksteistä, että vähitellen olen poistanut näitä ihmisiä myös ystävälistoiltani, jottei minun tarvitsisi enää lukea heidän "maahanmuuttokriittisiä" (rasistisia) ajatuksiaan. 
Olen myös huomannut, että heidän kanssaan on ihan toivotonta yrittää virittää älyllistä keskustelua asioista.
 Se ei onnistu vaikka iskisit faktoja pöytään,
Heillä on mielipiteensä, josta eivät ole valmiita luopumaan.

Samalla kun olen ollut surullinen, olen myös ollut onnellinen.
Onnellinen siitä, että silloin monen monta vuotta sitten mieheni pääsi tänne Suomeen.
Minä sain tutustua häneen, rakastua ja perustaa perheen tänne, rakkaaseen kotimaahani.
Joka päivä minä pelkään.
Mitä tänään on huudeltu, miehelle ja lapsille?
Pesenkö tänäänkin toisen ihmisen sylkeä perheenjäsenteni vaatteista?
Ovatko he kohdanneet jo ihmisen, joka menee pidemmälle kuin sylkeminen?
Mitä on tapahtunut sille mukavalle maalle, jossa vielä viime vuosina saimme asua?
Onko uuden hallituksen myötä rasismista tullut sallittua?
Mihin on kadonnut inhimillisyys?

Joka seitsemäs suomalainen on tutkimuksen mukaan rasisti.
Mielestäni luku on vähättelyä, heitä on enemmän.
Suomessa asuu alle 300 000 ulkomaalaista, mutta rasisteja on tuon laskelman mukaan  786 000.
Mitä hittoa?

En ole rasisti mutta...OLET RASISTI, jos siinä pitää olla tuo mutta!
Eipä muuta tällä kertaa.21 kommenttia:

 1. Minäkin olen hyvin huolissani tyttäreni turvallisuudesta. Nimi ja ulkonäkö paljastavat ulkomaalaisjuuret, vaikka hän on syntynyt ja elänyt koko ikänsä Suomessa. Rasismi näyttää kasvavan hurjaa vauhtia ja siitä voi seurata suuria ikävyyksiä. Ihan pelottaa tyttöni puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkoa tunnen minäkin. Poikani nimi on Mohammed ja joillekin se jo riittää :(

   Poista
 2. Kerrassaan hieno ja asiallinen kirjoitus! Viimeiset vuodet olen ollut huolissani Suomesta ja suomalaisista, vuosi sitten haluttiin vastustaa vihamielisesti aikuisia ihmisiä rakastamasta ja sitoutumasta toisiinsa ja nyt tämä rajojen kiinni laittaminen sodasta kärsivien ihmisten edessä...Siitä olen iloinen ja onnellinen että oma lähipiirini on sen verran fiksua, etten ole joutunut kuuntelemaan tai kokemaan rasistisia mielipiteitä tai muutakaan suvaitsemattomuutta. Ja onhan oma isovanhempikin tullut tuolta rajan takaa...Jokaisen länsimaan tulee kantaa vastuu, viimeisestä Suomea kohdanneesta sodasta ei ole niin montaa vuotta että voimme kohauttaa olkaamme ja unohtaa ne faktat että myös suomalaisia autettiin. Toivottavasti parempaa ja huolivapaampaa uutta viikkoa, uskotaan hyvään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inhottaa tuo ihmisen arvon alentaminen ulkomaalaisuuden takia. Milloin meistä suomalaisista tuli muka muita parempia?
   Toivottavasti tällä viikolla tämä ahdistus vähän helpottaisi.

   Poista
 3. Hieno postaus Outi. Olen kyllä itsekin ollut järkyttynyt että eräältä ystävältä on tullut paljon kaikenlaista sontaa faceseinälle, koen ristiriitaa asiasta, sillä seuraisin mielelläni facen kautta hänen tyttärensä kasvua, mutta sitten on nämä suoraan rasistiset jutut, niin että oksettaa....

  Muistan jo nuorena, kun puoliksi espanjalaista ystävääni aina haukuttiin kaduilla milloin miksikin. Kotona isovanhempien kasvattamana ei koskaan viljelty rasismia tai niin että toinen ihminen olisi toista parempi ajatusmallia. Mihin nykyihmiset ovat menossa ja vielä pelottavaa näitä on niin paljon, he lietsovat toinen toisiaan ja ryhmässä kokevat asiansa muka hyväksyttäväksi.

  Sodasta on varsin vähän aikaa ja keskitysleireistä, eikö ihmiset muista.....

  Voimia teidän ihanalle perheelle. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Hatunnosto sinun isovanhemmillesi suvaitsevasta ja hyväatä kasvatuksesta.

   Poista
 4. Mulla meni ihan kylmät väreet, kun kirjoitit noista sun omakohtaisista kokemuksista :(. En ole osannut edes ajatella, että ihan oikeasti on olemassa niin julmia ihmisiä, että pitää joutua pesemään sylkeä lastensa tai miehensä vaatteista. Hyi ja yäk ja nyt hävettää entisestään kaikki ne viime aikojen vihapuheet, joita tulee joka tuutista niin että oksettaa. En edes lue enää mitään aiheeseen liittyvää mistään, koska haluan välttyä siltä pahalta ololta, joka rasistisista mielipiteistä tulee.

  Mutta onneksi tässä maailmassa on vielä hyviäkin ihmisiä. Ja haluan uskoa, että nimenomaan enemmistö. Eivät vaan pidä itsestään meteliä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan on ollut rasisteja, mutta tilanne on vain pahentunut viimeisen vuoden aikana. Onneksi kuitenkin on hyviäkin ihmisiä, enemmistö!

   Poista
 5. Voimia, Outi, sinulle ja perheellesi <3 Viime vuosina on ollut kyllä järkyttävää seurata kansakunnan henkistä kehitystä. Jotenkin tuntuu, että taloudellisesti ahtaina aikoina suvaitsevaisuus karisee ja ihmisistä tulee raadollisia, sisäänpäinkääntyneitä omaan napaan tuijottajia, joille kaikki erilaisuus on uhkaavaa. Se on kauheaa ja surullista. Ja täällä meidän on elettävä. Toivotaan, että ajat ja asenteet alkavat pian muuttua parempaan päin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä meidän perheelle tapahtuneet asiat ovat vain neula heinäsuovassa. Niin kamalia asioita on tapahtunut toisillekin. Surullista on se, miten näin pienessä ajassa on koko Suomi on muuttunut.

   Poista
 6. Väitän, että monta mutkaa meidän suomalaisten arkeen on tuonut some. Some on saattanut ihollemme kaikkea sellaista, mitä me emme vielä jonkin aika sitten osanneet edes odottaakaan: hyvässä, mutta ikävä kyllä myös pahassa.

  Moni on viime viikkoina miettinyt, miksi maailman parhaaksi rankattu peruskoulumme onkin tuottanut moukkia suomalaisia. Niin kuin täälläkin on todettu, onneksi kaikki eivät ole sellaisia, eivät läheskään kaikki. Pienen moukkajoukon ääni kiirii nyt vain somen ja globaalin verkon avulla merkillisen pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun teknisten vastoinkäymisten jälkeen pääsen jälleen takaisin tänne linjoille (se taisi olla nyt lopullisesti so long meikeläisen läppärille...), toivotan nyt sen, mikä äsken jäi kommentin katkeamisen vuoksi toivottamatta: ihanaa viikkoa silti sinulle Outi <3!

   Poista
  2. Some on kyllä tehnyt hyvää työtä lisäämällä ennakkoluuloja ja vihaa.
   Mukavaa viikkoa Rouva S :)

   Poista
 7. aivan mahtava kirjoitus. Olen itsekin miettinyt samoja asioita, tosin hieman erilain, kun enhän nyt pelkää perheeni takia, kuten sinä. Pelkään heidän takiaan, jotka tulevat Suomeen. Eräskin äiti kirjoitti niin kamalaa vihatekstiä, joka pisti miettimään, eikö hän vastaavassa tilanteessa laittaisi omaa poikaansa turvaan? Ihan sama, minkä ikäinen se poika on. Eikö hän tahtoisi pojan selviytyvän, luottaisi, että hän pärjäisi tuntemattomassa ja hankkisi töitä, jolla voisi pelastaa myös perheensä!? Vai lähtisikö itse turvaan ja jättäisi lapsensa sodan tielle? Ihan vaan, koska on nainen?
  Ei, minä en vaan ymmärrä kaikkia, mutta ei minun tarvitsekaan. Ehkä teen pian samoin, kuin sinäkin. Klikkaan osan kavereistani pois. Minä en pysty vihaamaan jo vainottuja ja vihattuja ihmisiä. En siksi, että on tumma tai mies tai poika tai..
  Aihe on pinnalla meilläkin ja lapseni on kavereidensa kanssa halukkaita osaltaan auttamaan maahan tulevia ihmisiä. Olen ylpeä lapsestani! Olisinko silloin, jos hän värin vuoksi hakkaisi jonkun? EN!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HIenoa, että nuoretkin ovat ryhtyneet auttamaan. Empatiakyky on monella todella kateissa, ei jakseta miettiä sitä omaa napaa pidemmälle. Oikeasti on tehnyt hyvää poistaa kaikki se saastunut tuolta kaverilistoiltani. FB:tä on tänään ollut oikeasti kiva selata pitkästä aikaa :)

   Poista
 8. Taas on täällä itkuhanat auki! Voi miten hyvä kirjoitus ja rohkea veto. Haluan toivottaa sinulle ja perheellesi voimia. Minä ainakin haluan kasvattaa lapseni niin, että heistä ei tule rasisteja. Toivon, että muutkin osaisivat ajatella niin, että lasten kautta voimme muuttaa tätä maata paremmaksi. Ja paremmaksi sen on tultava, sillä tämä nykyinen tyyli on väärä, epäsuomalainen ja epäinhimillinen. Itse olen miettinyt samaa, että miten sananvapauden takaa annetaan itselle ja muille lupa huudella vihapuheita. Ei sananvapaus voi olla sitä, että saa loukata toista. Ei todellakaan. Iso halaus Outi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati ihanista sanoistasi. Töissä olen huomannut, että lapset eivät ole rasisteja. Heidät kasvatetaan sellaisiksi aikuisten kommenteilla ja käytöksellä erilaisuutta kohtaan.

   Poista
 9. Voi Outi, hyvä ja todella maniota tekstiä. Muutaman kerran olen törmännyt ihmiseen joka kommentoi jotain tummemman ihonvärin omaavasta juuri tuolla "mutta" tyylillä. Kun sitten sille ihmiselle olen sanonut että kommentti oli rasistinen niin asia kielletään. Aika hiljaseksi on toisen vetänyt kun olen kommentin vaativalla hetkellä napauttanu takasin että "kai sä tajuat että kommentoit just viatonta nuorta lasta tuomiten sen aikuisten ihmisten tekojen perusteella" Toinen mikä nostattaa kierroksia on se että jos erehtyy julkisesti kommentoimaan ihmisten seksuaalisuutta/ihonväriä niin se leimataan mediaseksikkääksi asenteeksi. Siis mitä..??? ihan kun ihmiset ei saisi/osaisi muodostaa omia mielipiteitään itsenäisesti ilman muita ihmisii/mediaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Medialla on nykyään niin suuri vaikutus kaikkeen, se on aika pelottavaa jopa.
   Onneksi tosiaan löytyy meitä suvaitsevaisiakin ihmisiä. Ihailtavaa, että puutut asiaan kun toiselle puhutaan väärään sävyyn.

   Poista
 10. Outi, tiedän tarkalleen miltä susta tuntuu; olen itsekin naimisissa maahanmuuttajan kanssa, ja hänkin saa säännöllisesti rasismia osakseen. Viimeisin ja karuin esimerkki on, kun haimme hänelle pysyvää oleskelulupaa, mihin hänen kaiken järjen mukaan olisi pitänyt olla oikeutettu. Onhan hän asunut täällä yli neljä vuotta ja koko sen ajan käynyt töissä ja elänyt kuten kaikki muutkin. Vaan eipä pysyvää lupaa sitten myönnettykään, sillä hän on saanut kuluvana vuonna 12 päiväsakon suuruisen ylinopeussakon, joka kuulemma Ulkomaalaislain senjasen pykälän mukaan voitaisiin mahdollisesti muuntaa vankeusrangaistukseksi. Että mitä?! Sakko on toki ajallaan maksettu jne, mutta ilmeisesti turkkilainen mieheni on NIIN suuri uhka tällä maalle, että määräaikaisen luvan turvin jälleen seuraavat neljä vuotta mennään. Kyllä hävettää olla suomalainen! Onneksi sinunlaisiasikin ihmisiä on täällä pohjolan "sivistysvaltiossa", jotta edes jonkinlainen toivo paremmasta tulevaisuudesta säilyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi nyt kuule pitäis meidän halia toisiamme ♡
   Aina ei tosiaankaan ole helppoa olla ulkomaalaisen vaimo. Mekin olemme olleet yhdessä kohta 24 vuotta ja koskaan ei ole tilanne ollut niin paha kuin nyt.
   Voimia sinne teillekin ja paljon rakkautta ♡

   Poista