perjantai 22. maaliskuuta 2019

Kun työ vie paljon energiaa

Mietin, että mitä teille tänään kirjoittaisin, kun en ole tehnyt mitään muuta kuin töitä viimeiset pari viikkoa.
Ajattelin sitten kertoa teille mitä fiiliksiä työ on herättänyt viime aikoina.
Voin sanoa, että en ole ollut yhtä iloinen kuin Kikattava Kakkiainen (kuvassa), vaikka päivissä toki on ollut paljon ilon aiheitakin.


Työsopimuksessani lukee, että viikkotunteja pitäisi olla 38.15h viikossa, mutta koska hallitus teki mitä teki niin se on nykyään 38,45h viikossa.
Meidän tapauksessa kuitenkin tunnit ovat vähintään 41,30h viikossa.
Viime viikolla tunteja kertyi minulle 45,40h ja tälläkin viikolla niitä tulee 42,30h.
Lapsilukuja tuijotetaan tarkasti ja herran tähden, jos sattuu lapsia sairastumaan tai olemaan vapaalla ja ryhmässä on sijainen apuna...heippa sijainen ja tervetuloa pitkä päivä!
Tiedän, että tilanne on myös haastava esimiehille, mutta kyllä se hitto soikoon on haastavaa myös meille duunareille.
Voin suoraan sanoa, että olen todella väsynyt ja niin on työkaveritkin.
En halua kuitenkaan, että lapsilla olisi tylsää sitä varten, että hoitotäti haluaisi joka hetkessä vain kaatua sänkyyn nukkumaan.
Me ollaankin sitten touhuttu vaikka mitä kivaa.
Ollaan oltu puistossa, sotkettu kuravedellä valkoista lunta, käyty kävelyllä, rakennettu legoilla ja pidetty ihan hurjan kiva discohetki.
Siinä ohessa olen tehnyt kuukausisuunnitelman ensi kuulle, tehnyt vähän eteenpäin työvuoroja, keskustellut vanhempien kanssa ikään liittyvistä kivoista ja ei niin kivoista asioista, neuvonut, miten lapsen voisi saada nukkumaan omaan sänkyyn iltaisin, pessyt lukemattomat kakkapyllyt puhtaiksi, pyyhkinyt räkää nenistä, ollut nukuttamassa lapsia (ja yrittänyt itse pysyä hereillä), laittanut aamupalaksi puuroa (olen saanut positiivista palautetta puurosta) ja keksinyt lasten kanssa kivoja projekteja.
Lisäksi olen arvioinnut omaa työkaveriani, joka parhaillaan on työn lisäksi myös opiskelija.
Nämä kaikki hommat tehdään lasten ollessa paikalla, koska kukapa nyt haluaisi kahvinsa esim. juoda rauhassa? :D
Olenko ainoa, jota tämä lista käy väsyttämään?
Ja tässähän ei ollut kuin osa tehdyistä hommista.
Ai niin pahoittelut valituksesta, vanha kansahan sanoo, että laiska töitään luettelee :(Ihme, että pysyn vielä pystyssä, mutta tässä sitä vaan ollaan!
Vähän hymyäkin näkyvissä, varmaan johtuu siitä, että on perjantai.
Tässäpä syy lyhyisiin ja vähän tylsiinkin postauksiin, mutta tiedän teidän ymmärtävän tämän hetkiset tunteeni.

Nyt nautin perjantaista, vaikka työpäivä taas venyykin yhdeksään tuntiin, huoh!
Ihanaa viikonloppua kaikille <3


53 kommenttia:

 1. Jaan niin fiiliksesi. Meidän työpaikalla on näiden 25 lapsen lisäksi voelä lähestulkoon ryhmällinen niin villejä lapsia, että ne tuo haasteita arkeen vielä entisestään. Ryhmän vanhemmat työntekijät on hermoloman tarpeessa, ja tää kevät tulee olemaan todella rankka. Tähän kun laitetaan vielä varalapset soppaan mukaan, niin tuntuu, että sitä yrittää pitää ryhmän vain kasassa, laadusta ei välillä voi puhua mitään. Jos varhaiskasvatus halutaan tehdä häkkikanalaksi, niin lisätkäähän hallitus vaan lisää lapsia ja vähentäkää hoitajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme onnekkaita siitä, että lapsia on vain 12. Kovin ahtaalle on meidät työntekijät ajettu. Välillä miettii, että onko tässä mitään järkeä?

   Poista
 2. Tsemppiä! Voin hyvin kuvitella miltä kuvaamasi tilanne tuntuu. Tein syksyn yli 40 tuntista työviikkoa. Yksin. Ilman työkavereita. Nyt tämä vuosi on onneksi alkanut vähemmillä työtunneilla. On ihan eri asia aloittaa työt klo 7.30 tai 8.00 kuin 6.45.

  Mukavaa ja virkistävää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin on! Rassaa myös aika paljon jaksamista nuo muut hommat, ilman sitä suunnitteluaikaa kun tässä pitäisi kaikki pystyä tekemään.

   Poista
 3. Mulle tulee niin paha mieli kaikkien hoitajien puolesta. Sympatiat on niin Sinunkin puolella *halaa* Pistää myös vihaksi, kun on niin voimaton tälläisten ihan oikeasti tärkeiden asioiden äärellä. Olet kyllä aivan ihana, kun väsyneenäkin jaksat ajatella lasten parasta ja heidän viihtyvyyttään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten takiahan tätä hommaa tehdään, olisi niin kiva kun sen päättäjätkin tajuaisivat. Hirveästi on kaikkea oheishommaa, joka vie paljon aikaa lapsilta. Usein niitä juttuja tulee sitten tehtyä työpäivän jälkeen :(

   Poista
 4. Täällä yksi on vähän väsähtänyt tyttäreni eskarilaisen hoitaja, huomenna vuoro vaihtuu 3-vuotiaaseen - näiden kahdenkin kanssa jaksaminen on välillä tiukkaa. Siinä vetailukohtaa :)

  Et voi työssäsi koskaan laittaa omaa etuasi edelle, pitää pientä breikkiä ja mennä kupposen kanssa pihalle istumaan - mietin tämmöisiä asioita joka kerta kun haen näitä tyttöjämme tarhasta ja eskarista. Lapset puhuvat tädeistä aina niin nätisti, vaikka taustalla on raskas päivä ja monesti hankalia tilanteitakin.

  Työsi on arvokasta ja kunnioitettavaa - tsemppiä Outi!

  Ja sitäpaitsi, tämä oli superhyvä postaus - kykenisipä joskus itsekin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Maarit! Minun postaukseen oli entisten hoitolasten äiti vastannut tänään facebookissa. Itkuhan siitä tuli kun luki, että olin ollut paras hoitotäti juuri hänen tytöilleen. Tällaista on aina kiva kuulla, koska monesti odotukset ovat niin korkealla kaikessa toiminnan toteutuksessa, että se empatia meitä hoitojia tai opettajia kohtaan unohtuu täysin.
   Ihanaa kun jaksat olla lastenlasten kanssa, se aika on kultaakin kalliimpaa <3

   Poista
 5. Tiedän kyllä mitä se on päiväkodeissa, kun tein pari vuotta sijaisuuksia kaupungin eri päiväkodeissa (ei ollut siihen kyllä koulutusta, muuta kuin omat viisi lasta, kolme lastenlasta ja välillä nuorempana hoitolapsia)...
  Tsemppiä ja voimia sinne, omat voimat eivät riittäneet, kun aina oli eri paikkoja, se oli minusta niin stressaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen töissä ryhmäpäiväkodissa. Toiminnasta tekee haastavaa lasten ikäjakauma, joka on 10kk-6vuotta. Lapsia kun meillä on vain tuo 12 ryhmässä. Minusta tärkeintä on pitää lapset turvassa ja luoda sellainen tunnelma hoitopaikkaan, että sinne on aina kiva tulla ja meille hoitajille voi kertoa omat huolet ja ilot.

   Poista
 6. Olette arjen sankareita Outi, mutta nuo työtunnit kostautuu ihan kaikille. <3 Voimahali ja ah viikonloppu, toivottavasti se ei mene pelkkään palautumiseen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palautumiseen se kyllä suurimmaksi osaksi menee, mutta huomenna pääsen näkemään äitin ja se on aina ihanaa <3

   Poista
 7. Yksi ihana työkaverini sanoi pari vuotta sitten, että ohjeistuksen mukaan pitäisi tehdä sitä sun tätä kehittävää jne. mutta kun työpäivä menee siinä, että pystyy tarjoamaan lapsille syliä tarvittaessa, saadaan vähän askarreltua ja luettua, sekä leikittyä, ulkoiltua ja syötyä, sekä nukuttua ne päikkärit, niin viis mistään suunnitelmista! Pääsuunnitelma on pitää lapset ehjinä ja hengissä.

  Tsemppiä! Onneksi on perjantai!

  Torey
  https://naissanelioissa.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä ja kun tuota sinunkin luettelemaa listaa lukee, niin kyllähän siinä jo tulee tehtyä vaikka mitä!
   Ihanaa perjantaita Iituli <3

   Poista
 8. Ei sitä kukaan määräänsä enempää jaksa ja veikkaan, että jos teidät vakituiset tädit vedetään ihan äärirajoille, kohta on raavittava jostain sijaisia tuuraamassa työkuorman alla uupuneita ja sairaslomalle päätyneitä. Ei ole enää kivaa kellään. Sen enempää lapsilla kuin aikuisillakaan.

  Olet sankari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille tulee niin paljon ylitöitä, että jo niitä paikkaamaan tarvitaan sijaisia ja sijaisten tuleminen ryhmään lisää lasten levottomuutta, koska vieraita ihmisiä :( Enää 3 kuukautta kesälomaan, jaksaa, jaksaa!

   Poista
 9. Todella osuva ja tätä päivää kuvaava postaus - iso hatun nosto että avaudut rehellisesti. Kyllä pitää tarkkaan miettiä mitä puoluetta ja ketä äänestää tulevissa vaaleissa, kyseessä on lastemme tulevaisuus ja vaikka kuinka teette tärkeintä työtä maailmassa, on teilläkin rajalliset voimavarat <3 Toivottavasti pääsette teidän työpaikalla tasapainoon tuntien suhteen ja itsekin latauduttua : ) Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saadaan pitää tunnit tunteina vapaata. Minulla tulossa pari vapaata ensi kuun alussa, mutta nekään ei riitä poistamaan kaikkia ylityötunteja :(
   Täällä lataus on alkanut, tein hampurilaisia ruoaksi ja nyt vaan relaan täällä sohvannurkassa.
   Ihanaa viikonloppua sinullekin Heli <3

   Poista
 10. Sä oot kyllä sissi ja nin tärkeätä työtä teet. En tiedä jaksaisinko itse, sulla on ilmiselvästi kutsumus ammattiin.

  Mä niin tiedän miltä tuntuu, kun viikot ovat pelkkää työtä. Lähes koko viime vuosi meni min 1,5 per päivä ylitöillä. Ei kiva, voin sanoa. Varsinkaan kun ei saanut ylityöpalkkaa, vaan tunti tunnista vapaata.

  Voimia Outi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunti tunnista tulee meilläkin. Tykkään tehdä töitä lasten kanssa, mutta ei ole kivaa meille, eikä varsinkaan lapsille, että koko henkilökunta toimii viimeisillä voimillaan koko ajan. Ollaan oltu työkaverin kanssa 2,5 päivää kahdestaan vetämässä ryhmää ja tänään kun viimeinen lapsi haettiin hoidosta niin kyllä huudettiin, että jee, me tehtiin se taas, ollaan me vaan hyviä!
   Ihanaa viikonloppua Taru <3

   Poista
 11. No huh, ei ihme että olet väsynyt. Minun poikanihan on kolleegasi; en koskaan tajunnut miksi hän meni sille alalle kun opiskeli alussa ihan toisenlaista alaa, mutta kun olen kysynyt niin hän vastaa ettei tekisi sitä ellei niin pitäisi työstään.,Pitääkin kysellä häneltä tuosta jaksamisesta ja miten hän kokee sen.Jaksamisia ja tsemppejä OUti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta lasten kanssa on hauskaa. Tänäänkin olen kuullut, että mun hiukset on kuin Frozenin Elsalla, paitsi tummat, mulla on ihana tähtikaulaliina ja että minua tulee ikävä kun on viikonloppua. Lapset <3

   Poista
 12. Vähän hassua lukea tällaisia avautumisia, kun näin työttömänä ei ole tarjolla kuin yhdeksän euron päiväpalkalla tehtäviä harjoitteluja, jotka eivät pidemmän päälle lämmitä. Vakituinen työ tuo kuitenkin sellaisia etuja, joista näissä yhdeksän euron hommissa ei voi kuin haaveilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän hassua on myös tulla nimettömänä avautumaan tähän postaukseen. Työttömyytesi ei poista sitä faktaa, että työni on raskasta ja tunnen itseni väsyneeksi. Minä en myöskään ole se joka on nämä työttömyyttä koskevat säödökset hyväksynyt, enkä millään osaa tässä asiassa auttaa. Tuo 9€ on varmasti lisä, mikä maksetaan normaalin työtyömyyskorvauksen päälle. Jos osaisin korjata pois koko työttömyyden, sen tekisin. Silloin myös mieheni saisi pysyvän työn. Nyt olen onnellinen että aikoinaan opiskelin lähihoitajaksi ja sain työn, vaikka monta sijaisuutta piti ennen vakitoimea tehdä. Ikävältä tuntui tämä kovin arvosteleva kommenttisi, koska tästä näkee, miten et tiedä mitään minusta tai tilanteestani.
   Onnea sinulle työnhakuun!

   Poista
 13. Voimia se ottaa. Se on muutakin kuin leikkitätinä oloa tuo työ. Kyllä se kesälomakin lähenee. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan 3 kuukautta lomaan, jee! Ihanaa viikonloppua sinulle Minttu ❤️

   Poista
 14. Voimia Outi!
  Olen tähän ikään jo niin monta työtä nähnyt ja tiedän myös sen puolen, joka ei näy muille. Hoidat meidän tulevaisuutta, lapsia ja mikään ei ole tärkeämpää.
  Kaikkea hyvää sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikea hoitotyötä pitäisi arvostaa enemmän. Moni työ on niin paljon enemmän kuin mitä päällisin puolin näkee.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Marketta ❤️

   Poista
 15. Huh, kuullostaa aika hurjalta! Itse kun teen nyt samaa työtä ymmärrän työtaakkasi ja väsymyksesi. Maksetaanko teille ylityöt rahana vai saatteko pitää ne vapaina? Meillä kolmen viikon tunnit pitää olla tasan jakson päättyessä. Sijaisia meillä ei käytetä, koska niitä on huonosti saatavilla. Sairaspoissaolot paikataan talon sisäisesti liikkumalla ryhmästä toiseen. Keittääkö teillä hoitajat puurot aamupalalle? Meillä puurot keittää keittäjä ja päiväkotityöntekijä tuo aamupalan ja muutkin ruoat ryhmiin. Tuollaiset pienet asiat helpottavat hoitajien työtä ja antavat enemmän aikaa keskittyä lapsiin. Voimia ja jaksamista sinulle, Outi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en työskentele päiväkodissa vaan ryhmäperhepäiväkodissa. Me teemme lapsille aamuisin puuron ja välipalalle leivät sun muut, hoidetaan tiskit ja petivaatteiden pesut yms. myös. Ollaan sellainen kodinomainen paikka, rivitalon päätyhuoneistossa. Voimia sinullekin Krisse työhösi <3

   Poista
  2. Aah,no tuo selittää asiaa,mu mut kyllä siltikin toivoisin,että teillä olisi enemmän työvoimaa. Voimia ja jaksamista työhön 💕

   Poista
 16. Mä niin tiedän tuon kaiken! Lisätään siihen vielä erityistä tukea tarvitsevat lapset...Lomaa odotellessa❤❤☀️☀️☀️☀️❤❤❤☀️❤☀️❤☀️❤☀️☀️☀️☀️☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on...niin paljon kaikkea muutakin kuin sitä lasten kanssa touhuamista on meidän arjessa.
   Lomaa odotellessa tosiaan :)

   Poista
 17. Kyllä tuo meno on mahdotonta hoitoalalla, siinä duunissa jota ei voi koneilla korvata eikä automatisoida ikinä! Jaksamista sulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Pauliina! Milloinkohan ne päättäjätkin tajuisi nämä asiat, on todella paljon töitä, jotka ovat elintärkeitä toimivassa yhteiskunnassa, mutta juuri niissä töissä on paskimmat palkat. Kutsumusammatti, kutsumusammatti...mun mantra!

   Poista
 18. Tänä päivänä tuntuu olevan linjaus että työntekijästä imetään kaikki mehut, ihan viimeiseen pisaraan:( Kyllä työ on tarpeeksi vaativaa ilman kikyjä ja ylitöitä, ainakin teidän alalla. Vastuu lapsista on itsessään jo valtava ♥

  Paljon jaksamista, teet arvokasta työtä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Välillä tuntuu, että viikonloppu ei riitä tasoittamaan sitä väsymystä, jonka viikko on tuonnut tullessaan. Sitten onkin taas jo mentävä kohti uusia haasteita ja pettymyksiä :)
   Kiitos Maikku <3

   Poista
 19. Toivottavasti saataisiin hallitus joka pystyis tasaamaan alojen välisiä palkkaeroja (en ole ainoa jonka mielestä hoitotyötä pitäisi arvostaa enemmän) sekä sitä eroa, että ne joilla on töitä, on usein liikaa töitä, ja liikaa on niitä joilla ei ole töitä vaikka työhaluja olisi!
  Tsemppiä Outi ja kovasti ja jaksamista! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet niin oikeassa. Miehelleni tarjottiin tuettua työtä firmasta, jossa hän on ollut aiemmin töissä, mutta laki estää firmaa palkkaamasta miestäni, ennen kuin hän on ollut tarpeeksi kauan työttömänä. Sitten häntä juoksutetaan koulutuksissa, jotka on tarkoitettu juuri Suomeen tulleille ulkomaalaisille, minun mies on ollut Suomessa kohta 30 vuotta, eli pidempään kuin omassa kotimaassaan. Ihan persiistä nämä systeemit.

   Poista
 20. Toivottavasti seuraavan hallituksen aikana saataisiin joku tolkku näihinkin asioihin! Hoitotyötä ei minusta arvosteta riittävästi ja ihmisten odotetaan venyvän ihan äärirajoilleen ellei niiden ylikin. Eihän kukaan kestä tuollaista työpainetta pitkään itse sairastumatta ja kokematta burnoutia.

  Voimia Outi ja halaus ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä, että hoitotyötä ei todellakaan arvosteta tarpeeksi. Minä ainakin pelkään, että koska saadaan tarpeekseen, kun ei enää jakseta ollenkaan.
   Lisävoimat ovat tarpeeseen, kiitos <3

   Poista
 21. Olen miettinyt niin usein sitä, että kuinka työ vie välillä ihan kaiken energian. Omat viikkotyötunnit oli viime viikolla 54 tuntia 🙀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miten jaksat tuollaista tuntimäärää. Minun työssä jatkuva toimiminen, ei taukoja, meteli yms, verottavat kyllä myös voimia!
   Tsemppiä meille, työn raskaan raatajille!

   Poista
 22. Onpas teillä rutkasti viikkotunteja ja paljon tekemistä. En yhtään ihmettele, että väsyttää. Toivottavasti väsymys ei muutu uupumiseksi.
  Rentouttavaa sunnuntaita sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin toivon. Noita tunteja kertyy niin paljon, että edes työajantasaukset (vapaapäivät) eivät riitä niitä nollaamaan.
   Ihana päivä on ollut tänään, toivottavasti sinäkin olet ehtinyt lepäilemään <3

   Poista
 23. Eipä ihme, että tuon työtaakan alle väsyy. Tärkeätä työtä teer, mutta niinkuin joku tuossa sanoikin, ei kukaan jaksa määräänsä enempää. Hienon ja rehellisen postauksen olet tehnyt, tuo jatkuva säästäminen kaikessa kuluttaa voimavaroja.
  Toivottavasti sait viikonloppuna kerättyä voimia tulevaan viikkoon. Hyvää tulevaa viikkoa, Outi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppuna sain olla myös äitini ja siskoni kanssa ja sellaisista supernaisista saa aina lisää voimia. Ihan ilolla lähdin tähänkin viikkoon, mutta kyllä sitä väsymystä riittää vieläkin.
   Ihanaa viikkoa sinullekin Tuula <3

   Poista
 24. Ja sitten vielä päälle tulee kaikki se hiljainen työ, mitä lasten kanssa työskentelevät tekevät varsinaisen työ- tai suunnitteluajan ulkopuolella; kerätään kierrätysmateriaaleja, etsitään uusia ideoita askarteluihin, perehdytään erilaisiin menetelmiin esimerkiksi tunnetaitojen vahvistamiseksi... ollaan kaikin tavoin antennit ulkona uudistamassa ja uudistumassa. Minäkin olen monenlaista työtä tehnyt elämässäni, mutta nykyisestä työstäni varhaiskasvatuksen opettajana on ehkä tähän mennessä haastavinta `irrottautua` vapaalle. Työ kulkee mukana erottamattomana osana omaa itseään. Tsemppiä alkavaan viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullahan ei ole edes mitään suunnitteluaikaa, eli suunnittelen siinä työnohessa ja teen hommia myös kotona välillä. Olet oikeassa, välillä sitä ei osaa jättää työtä töihin.
   Tsemppiä sinunkin viikkoon!

   Poista
 25. Mikähän siinä on, että työmäärä vain lisääntyy koko ajan, mutta palkkaa siitä ei sen enempää saa. Ymmärrän kyllä, että työtaakkasi on valtava ja aiheuttaa väsymystä. Kyllä sitä toivoisi, että tämä työelämä muuttuisi jollain aikavälillä ihmiselle armollisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainenkin auttaisi, että viikonloppu olisi kolme päivää pitkä ja töitä tehtäisiin vain neljänä päivänä viikossa. Alan arvostus on kyllä aika pohjalukemissa tällä hetkellä.
   Armollisempia aikoja odotellessa <3

   Poista
 26. Jaksamista Outi, teet arvokasta työtä! Kunpa päättäjät muistaisivat, että sinä olet myös arvokas <3
  Haliruttauksia <3
  Ps. Ihailen suoruuttasi. Hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina! Kyllä taas jaksamista on koeteltu, päivät ovat olleet yhdeksän tunnin pituisia ja olen vielä puolikuntoisena paahtanut töissä.
   Haleja iltaasi <3

   Poista