perjantai 11. lokakuuta 2019

Roosa nauha-päivä 2019Miksi minä meuhkaan tästä aiheesta joka vuosi.
Sanotaan näin, että jokaisella suvulla on joku tauti sukurasitteena, meillä se on rintasyöpä.
Olen ollut mukana seuraamassa hoitoja rintasyöpää vastaan, nähnyt arven poistetun rinnan paikalla, nähnyt sen vahvuuden mitä tässä naisessa on.
Taistelun tahdon ja periksi antamattomuuden.
Vaikka tämä sairaus on aivan kamala, siitäkin voi parantua.
Me olimme onnekkaita, että saimme jatkaa elämää meille rakkaan ihmisen kanssa.


Roosa nauha-päivä 11.10.2019
Roosa nauha -keräys muistuttaa tänä vuonna erityisesti siitä, että kaikista naisten syövistä ei vielä selvitä yhtä hyvin kuin rintasyövästä. Tutkimusta tarvitaan vielä paljon, jotta esimerkiksi munasarjasyöpien ennuste paranisi.
Tämän vuoden Roosa nauhan on suunnitellut näyttelijälegenda Seela Sella. Nauhan viesti on ”Näytä tunteesi. Näytä tukesi.” Tunteet näkyvät Seelan nauhassa hopeisina ilon ja surun pisaroina.Omien rintojen tutkiminen on tärkeää.
Ensin on hyvä tutkia rinnat kerran viikossa, näin opit tunnistamaan omat rintasi.
Miltä ne tuntuvat ja näyttävät?
Kerran kuukaudessa, n. viikko kuukautisten loppumisen jälkeen, on hyvä tarkkailla omia rintojaan.
Tässä ohjeet kuinka sen teet:


Katsele ensin rintojasi peilistä. Seiso suorassa, kädet vartalon sivuilla. Tarkkaile rintojen kokoa ja muotoa. Katso ihon, nännien ja nännipihojen väriä. Onko rinnoissa kuoppia, poimuja tai pullotusta? Näkyykö ihossa tai nännissä sisäänvetäymiä? Nosta sitten kätesi ylös niin, että näet myös rinnan alle. Tarkastele sen jälkeen sivuprofiilisi samalla lailla molemmilta puolilta.
Kokeile varovasti puristamalla tuleeko nänneistä eritettä ja onko niiden väri muuttunut viime kerrasta.
Tunnustele molempia rintojasi makuuasennossa. Makaa ensin selinmakuulla. Painele rintaa napakasti koko kämmenellä kehämäisesti, aloita esimerkiksi nännin kohdalta ja painele kädelläsi yhä isompaa kierrosta rinnan ympäri. Kokeile tuntuuko kyhmyjä tai kovettumia. Tuntuvatko rintasi samalta kuin aiemmin?
Ojenna käsi suoraksi pään alle, kun olet kylkiasennossa. Toista rinnan tunnustelu vapaalla kädellä. Toista tunnustelu myös, kun olet ojentanut käden sivulle ja käden ollessa vartalonmyötäisesti. 

Hyvää viikonloppua kaikille <3


21 kommenttia:

 1. Tärkeä juttu:) Omassa suvussani on ollut rintasyöpää liikaa: serkut molemmin puolin, mutta onneksi parantuivat, siskollanikin oli rintasyöpä, mutta muutama sukulainen menehtyi siihen, ja itse olen riskiryhmässä.
  Ihana Seela:) Oikein hyvää viikonloppua Outi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään tuntuu olevan niin paljon erilaisia syöpiä. Ihan kamalaa, miten moni joutuukin niitä sairastamaan. Auttaa pitää kaikin tavoin, että saadaan hoitokeinoja näitä sairauksia vastaan.
   Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

   Poista
 2. Tärkeän aiheen nostit esille! Mullekin sairaus tullut läheisten kautta tutuksi ja siksikin tuntuu erityisen tärkeältä aiheelta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeistä asioista onkin hyvä puhua!
   Mukavaa viikonloppua Maikku <3

   Poista
 3. Tärkeä blogipäivitys! Henkilöt, joiden suvuissa on syöpää, johon kuuluu periytyvä alttius sairastua ko syöpään, pääsevät ymmärtääkseni seurantaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periytyvyyden saa testattua verikokeella nykyään. Leppoisaa viikonloppua sinulle Tarja <3

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Näin on ja hyvä, että näistä sairauksista puhutaan ja näitä vastaan tehdään paljon ennaltaehkäisevää työtä.

   Poista
 5. Tärkeä aihe. Menetin parhaan ystäväni syövälle yhdeksän vuotta sitten ja toisenkin ystävän pari vuotta myöhemmin, molemmat alle viisikymppisiä Vaikka suru onkin hellittänyt, lokakuussa kampanjan aikaan tunenn aina haikeutta kaivatessani heitä. Toisella havaittiin myöhään, toinen heistä sai paljon lisävuosia ja nykyisin hoitojen kehttyessä vuosia olisi tiedossa varmasti enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen niin onnekas, että sain pitää rakkaan ihmisen, että ne hoidot mitä hänelle tehtiin tehosivat. Nykyään puhutaan syövistä enemmän ja tuntuukin, että todella monella on kokemuksia syövistä, joka itsellä tai läheisillä. Ikävä ei koskaa helpota, vaikka suru muuttaakin muotoaan.

   Poista
 6. Itsekin olen joutunut seuraamaan läheisen taistelua rintasyöpää vastaan. Taistelua on kovaa ja uuvuttavaa, mutta onneksemme mekin saimme jatkaa elämää tämän läheisen kanssa. Toivon, että naisten syöpätutkimuksiin saadaa lisää varoja, jotta myös muut syövät saataisiin kuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuossa edellisessä vastauksessani Tuulille sanoinkin, että onneksi näistä sairauksista puhutaan nykyään paljon ja tehdään paljon ennaltaehkäisevää työtä, näin diagnoosejakin tehdään aikaisemmissa vaiheissa.

   Poista
 7. Ystäväni selvisi, rakas tätini selvisi kerran, toisella kertaa ei. Aivan hirveä sairsus, josta onneksi myös jotkut toipuvat.
  Olen tutkinut aina rintani säännöllisesti ja opettanut sen tärkeyden muutamalle myös. Parempi tutkia, kuin huomata liian myöhään.
  Iloa viikonloppuusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma puoliso on myös hyvä tutkimisessa, koska enemmän hän niitä tissejä kopeloi kuin me. Jossain lukikin, että moni löytö tapahtuu puolison toimesta.
   Leppoisaa viikonloppua sinullekin Viltsu <3

   Poista
 8. Ei kuule koskaan ole melua liikaa tärkeistä asioista <3 Kiitos muistutuksesta, sillä onpa jäänyt retuperälle omien rintojen tutkiminen. Parikymppisenä kävin pelottavan viikon läpi, silloin kainalosta löytyi patti, mutta se osoittautui onneksi vaarattomaksi. Mukana tukemassa syöpätutkimusta myös tänäkin vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tutkin pari kertaa kuukaudessa, koska on tuo sukurasituskin tuossa.
   Ei vaadi paljon, että voi osallistua tärkeän asian tukemiseen. Ihanaa kun moni on tänäkin vuonna ollut tässä mukana. Hyvä me <3

   Poista
 9. Kiitos Suvi ja ihanaa viikonloppua sinullekin <3

  VastaaPoista
 10. Aiheesta kirjoitat. Nimimerkillä kokemusta on. Valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin <3 Kyllä näistä aiheista pitää puhua ja kirjoitella.

   Poista
 11. Niin tärkeää on tutkia omat rinnat säännöllisesti, niin löytyi omanikin 2 vuotta sitten juuri näihin aikoihin. Siksi tämä lokakuu onkin varsin raskasta aikaa, 2-vuotis kontrolliin menossa kohta ja toivottavasti kaikki hyvin. Syöpä on niin paska, oikea perkele!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti toivon, että sinulla on kaikki kunnossa. Tauti on ihan perseestä!!!

   Poista