torstai 14. tammikuuta 2016

Kato mua, kato mua, kato mua...* Selfie tarkoittaa henkilön omasta itsestään ottamaa valokuvaa. Tyypillisesti selfie otetaan älypuhelimella tai verkkokameralla ja julkaistaan jossakin sosiaalisen median palvelussa. Selfiet otetaan usein nopeasti, ja ne saattavat olla epäselviä tai kuvakulmaltaan vinoja. Kuvat jaetaan usein yhteisöllisten viestimien kautta, esimerkiksi Instagramissa, Facebookissa tai Twitterissä. Selfiet ovat usein vapaamuotoisia kuvia, jotka otetaan pitämällä kameraa omassa kädessä tai peilin kautta kuvaamalla. Tavallisesti kuvassa esiintyy vain valokuvaaja itse. Usean henkilön pikamuotokuvia sanotaan ryhmäselfieiksi tai frendsie:ksi.
Oxfordin sanakirjat valitsi selfien vuoden 2013 englanninkieliseksi sanaksi. Sanakirjojen mukaan sanaa selfie on käytetty englannin kielessä jo kymmenisen vuotta. Selfie on lyhennetty ja johdettu sanasta selfportrait (omakuva) *

Nuoret ovat tässä selfieiden ottamisessa mestareita.
Oma tytär opetti minua ottamaan selfieitä.
Kameraa pidetään mielellään kasvojen korkeudella tai korkeammalla, pää hieman vinossa.
Sitten vaan annetaan silmien puhua koko kasvojen puolesta (katse ylöspäin).
Suuta mutristamalla saa pientä hymyn häivettä kuviin.
Duckface eli huulteen yltiömäinen törrötys on OUT.


Tytär latasi puhelimeeni Retrica sovelluksen. 
Siinä saat valita erilaisia filtereitä kuviisi.
Lisäksi puhelimessani on Photo Grid kuvankäsittelyohjelma, jolla voin korjata kuvien värejä, leikata kuvasta kaikki tarpeeton pois tai lisätä kuvaasi esim. hileitä tai sydämiä.

Outi eestä, Outi takaa, Outi seisoo ja Outi makaa.
(eri filtereitä käyttämällä pienet ihovirheetkin saa katoamaan)


Outi eestä.

 Outi takaa, Outi seisoo...

Outi makaa :D (tässä kuvassa ei ole käytetty filteriä)


Lopuksi Outi ihan just sellaisena kun kovassa pakkasessa voi olettaa Outin näyttävän.
Ripset ja kulmat kuurassa ja nenänpää punaisena.


Nuorten kohdalla puhutaan, miten selfiet lisäävät ulkonäkökeskeisyyttä, eivätkä ole hyvä asia ollenkaan.
Altistat itsesi arvostelulle somessa.
Selfieiden ottaminen on merkki huonosta itsetunnosta.

Entäpä meillä aikuisilla?
Luojalle kiitos kukaan ei ole tullut huutelemaan kuviini, että näytän kamalalta.
Itse olen kokenut selfiet itsetuntoa kohottavina.
On mukavaa saada kivaa palautetta kuvasta josta itsekin pitää.
Tuntuu kivalta kun joku kirjoittaa, että kauniit silmät sinulla tai ihanalta huulesi näyttävät yms.
Itsekin tykkään jättää kommenttia onnistuneisiin kuviin ja mielestäni koskaan ei voi kehua toista liikaa.
On mahtavaa miten me aikuisetkin heittäydymme kuvattaviksi tai uskallamme julkaista kuvia itsestämme arkisemmissakin toimissa.
Minä tykkään selfieistä <3

Otatteko te selfieitä ja millaista palautetta saatte niistä?
Mitä mieltä te olette selfieistä, ovatko ne hyväksi vai huonoksi itsetunnollesi?

Mietteliästä torstaita!


61 kommenttia:

 1. En tykkää kameran edessä olemisesta eikä selfietäkän tule kovin usein räpsittyä. Sen verran, että jonkun profiililkuvan saa someen... Kuvakulmalla on kyllä iso merkitys ja filtterillä saa rypyt ja näpyt häivytettyä, sen olen omista kuvista huomannut :D
  Kivoja kuvia, toi punainen huulipuna on kyllä niin sun juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika ♡
   Eipä sitä näitä kuvakikkoja tietäisikään, ellei olisi nuorisoa opettamassa :)

   Poista
 2. Hih :D Mä nappaan selffieitä aika lennosta jos on joku tilanne minkä haluan ikuistaa. Yleensä kuva napataan kertaotoksena ja jaetaan ehkäpä instaan tai ihan vaan terkkuviestinä vaikkapa miehelle tai lapsille :)

  Hauskoja kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertaotoksilla mennään täälläkin :)Filtereitä käytän ahkerasti.

   Poista
 3. Katon, katon ja koko ajanhan mää katon!
  Faceen jo kommansinkin.

  Nyt niihin kuviin! Jossakin vaiheessa latasin retrican puhelimeeni, mutta käyttänyt sitä aika vähän. Latasin muutaman muun ohjelman joita sitten käytän aika useasti kuvien käsittelyyn. Applen puhelin ja tietsikka käytössä niin saa niin mukavasti kaikki yhteensopimaan keskenään.
  Aina, kun kysyn pojilta jotakin niin huutavat vain, että opettele ite! Tai sitten ne huutaa toiseltapuolen taloa, että eksää nyt tollo tajua. :O
  Jep.. se ikä, se ikä meidän pojilla. Niille on nykyään kaikki niin yksinkertaista, mutta meille aikuisille ei välttämättä aina ole. Aikanaan silloin "kivikauden", kun ensimmäiset tietsikat tuli, olin varsinainen nero käyttämään niitä. Mietippäs jos pojat laitettas kokeilemaan jotakin ibm: multimedia tietsikkaa mikä oli mun ensimmäinen kone niin huh.. ei ne varmaan osaisi edes käynnistäkään sitä. :O

  No ni.. pääsin kerrankin ensimmäisten joukossa kommaamaan. <3

  Kivaa päivää sinne suunnaller

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että oon parempi koneella nyt kuin aiemmin.
   Meillä mammaa neuvotaan, silloin kun teineille sopii ;)

   Poista
  2. Kehitys mennyt niin vauhdilla eteenpäin, että olen pudonnut kyydistä. Mutta applen koneessa onkin ihan eri käyttösysteemit kuin windowsissa joten on mennyt vähän aikaa opetellessa niitä. Hyväksi olen kuitenkin koneen todennut! :)

   Poista
 4. Minua alkoi naurattaa tuo otsikko. Kuvat sinusta ovat oikein hyviä. En tiedä onko kukaan kehunut, että sinulla on hyvät "kulmat" kasvoissa ja tällä tarkoitan, että poskipäät erottuvat kauniisti ja todellakin punainen huulipuna sopii sinulle tosi hyvin. Koska ikä on se mikä on (ja rypyt kanssa), mä en kauheesti retusoi omia kuvia, kuvakulmilla ja valaistuksella on jo tosi iso merkitys ja välillä. Joskus saatan käyttää pehmennystä, mutta muuten mennään "naturel"-tyylissä...kun ei ole enää sitä ulkonäköpainetta...vai pitäiskö sittenkin olla? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meiän ikäisillä tarvii olla enää ulkonäköpaineita.
   Kiitos poskipääkehuista. Tykkään vahvoistahuulipunista, mutta arkisin kuljen yleensä ihan natural-huulilla :)

   Poista
 5. Selfieitä -tai itsiöitä, kuten mieheni sanoo, otan silloin kun blogiin tarvitsen tai jos haluan muuttaa fb-profiilikuvan. Silloinkin yleensä kameralla peilin kautta.

  Pari vuotta sitten rekrytoimne disarfirmaan työntekijää. Aika monta itse otettua duckfacea tuli hakemusten mukana. Ei otettu edes haastatteluun. Nuoret eivät aina osaa ajatella millainen kuva sopii mihinkin tarpeeseen. Vahvasti filtteröity kuva instassa ei välttämättä ole se paras hakemuskuva.

  Mukavaa pakkaspäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan peruskuva naamasta hakemuksiin ei missään nimessä duckfacea. Enpä ole itse koskaan hakenut töitä, missä pitäisi lähettää kuva itsestäni, apua!

   Poista
 6. Nyt en kyllä ihan pysy kärryillä: selfiekö kertoisi huonosta itsetunnosta?! Tämä rouva kun väittäisi, että ihan päinvastoin.

  Kyllä hyvää, rautaista itsetuntoa tarvitaan aika roppakaupalla, että a) ylipäänsä suostuu kameran kuvattavaksi b) vielä julkaisee yhden otoksista kaiken kansan ihmeteltäväksi.

  Meikä nostaa hattua nuorille, jotka ovat ihan eri tavalla luontevia kaikenlaisissa kuvissa, myös selfieissä, kuin tämä rouva koskaan konsanaan.

  Ja juu kyllä: flitterit ovat kova sana ;)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingin sanomissa oli ihan artikkeli siitä miten useiden selfieiden ottaminen on merkki huonosta itsetunnosta. Ehkä nämä asiat ovat erilaisia meille aikuisille.

   Poista
 7. Kyllä tulee välillä ihan jo bloggailun takia otettua selfieitä :) mut joo, tuntuu että ne duckfacet on jääneet takavuosiin :D

  Nätti olet! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi se duckface on nyt out, oli se naurettavamman näköinen kuin suun mutristus :)
   Kiitos ihana Johanna kehusta ♡

   Poista
 8. Juu, en ole ollenkaan luonteva kameran edessä ja ilmoittautuisin heti selfie-kurssille jos sellainen järjestetään! Kaikki vinkit otetaan siis vastaan: )Olet kyllä ihailtavan valokuvauksellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua miten ihanasti sanottu, ihan sydän hypähti. Joku nuori huippubloggaaja voisi tässä nähdä hyvän tulolähteen, selfiekouluttaja :)

   Poista
 9. Ottaisin, jos osaisin :). Nyt kun mulla on ekaa kertaa sellainen puhelinkin, jossa on etukamera. Mutta toistaiseksi en ole saanut kuvaan muuta kuin nenän, joka näyttää jättimäiseltä. Tai syviltä rotkoilta näyttävät Sibelius-rypyt otsassa. Ei auta vaikka omasta mielestään livenä näyttäisin justiin sillä hetkellä ihan kivalta. Sellaiselta, että tekis mieli ikuistaa vaikkapa nyt just pakkasen huurruttamat kasvot kuvaan. Mutta kun en osaa, niin en osaa. Vaan ehkä näillä sun (tyttären) vinkeillä voisin yrittää :)

  Filtterit on armollisia, mutta kyllä silti kaikkein eniten tykkään tosta sun viimeisestä kuvasta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eka ja vika kuva on omia lemppareitani näistä kuvista :)
   Ei oo kuvien otto helppoa hommaa. Käsi kannattaa nostaa ylkanttiin, silloin saa muutakin kuin nenän kuvaan. Sulla ei edes ole isoa nenää :D

   Poista
 10. Minä en oikein ole päässyt noihin selfieihin mukaan. Koen näyttäväni niissä aina typerältä :D Ei selfieissä mitään pahaa ole, kunhan vain varsinkin nuorten kohdalla ne ei olisi se keino millä haetaan tykkäyksiä ja fiilistä siitä että olen "tärkeä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän erilaisia asioita tuo esille nämä selfiet aikuisilla ja lapsilla. Liika on liikaa näissäkin :)

   Poista
 11. Minä olen paljon parempi kameran takana kuin edessä, joten selfieyritykset päätyvät tavallisesti pikapikaa roskakoriin :D. Mutta tää sun luonnonkosmetiikkakuva on niin ihana!

  VastaaPoista
 12. Kauniita kuvia ja sinulla on tosiaan kauniit silmät. Tykkään varsinkin tuosta ensimmäisestä ja viimeisestä kuvasta.
  Itse ei tule otettua selfieitä, mutta tytär napsii välillä minusta yllätyskuvia ja niistä kauheimpia olenkin viimeaikoina julkaissut blogissani =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kuvat oli hyviä ja olet todella suloinen ♡
   Kiitos kauniista sanoistasi Sude ♡

   Poista
 13. Kommentoin juuri Optimismia ja energiaa katjan blogiin, että olen jo tunnettu kaveripiirissäni siitä että minusta otetut kuvat epäonnistuvat, irvistän, katson kieroon tai vähintäänkin olen silmät kiinni. Oikea valokuvaajan painajainen, joten ei, en ota itsestäni kuin pakon edessä kuvan :D !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh. Sähän voisit tehdä kollaasin, selfiet jossain muualla kuin Strömsössä :D

   Poista
 14. Mullakin on selfiekeppi, jota käytän ns. muistojen kuviin. Esim. jos kissojen kanssa ollaan poskiposkea vasten päikkäreillä tms. Mulla jää kuitenkin julkaisematta suurin osa, koska en koe sitä "omaksi jutukseni". En myöskään jaksa seurata somessa pelkkiä duckface-kuvia tai kasvoselfieitä tai mikä se on, kun kiemurrellaan ottamaan takapuolesta kuva kännykällä ilman belfietikkua? Juu ei. Tokihan jokainen saa kuvata mitä haluaa ja seuraajia riittää. Minun juttu se ei vaan ole eikä ole pakko seurata. Ei se ole henkilökohtaista, vaan kaikille sama. Eri asia esim. asukuvat tai meikkikuvat. Outi, sinä olet kaunis ja erityisesti pukukoppikuvasta ja alimmaisesta tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pukuhuonekuva on osa belfie :D
   Mä tykkään selfieistä myös muilla, mutta kieltämättä, jos vaan niitä ottaa niin onhan se vähän tylsää. Välillä voi kuvailla maisemia, ruokaa yms. monipuolisesti kaikkea.

   Poista
  2. Joo.. sun kuvat ihan eri duckface-belfie-selfietä mitä tarkoitin. Hih. Enhän muuten seuraisi sua :D

   Poista
 15. Muutaman selfien olen ottanut ja tytär on sen jälkeen aloittanut lauseen. Ei millään pahalla äiti.. Hienoja kuvia olet saannut aikaiseksi. Luonnonkosmetiikka on upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuoret on niin kriittisiä :D Ihan varmasti sinunkin kuvasi olisi ollut ihan hyvä :D
   Tätä luonnonkosmetiikkaa saatavana vain >24 asteen pakkasessa :D

   Poista
 16. Tuleehan noita selfieitä otettua, mutta onneks en ole kovin kriittinen niiden onnistumisen suhteen. Itsekseni olen nauranut nuorison duckface-kuville. Ne on niin luonnottomia :) Ihania kuvia susta. Mitään filttereitä sä et tarvitse. Kaunis ja upea nainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AWWWS Jani, ihanasti sanottu <3
   Tässä minunkin iässä kriittisyys on aivan turhaa, senkun laittaa kuvia esille vaan :D

   Poista
 17. Yrtteli laittoi minulle myös kommenttia, mutta jostain syystä kommentti tuli 8 kertaa, kun sitten aloin kommentteja poistaa, poistui kaikki kommentit. Kiitos YRTTELI kommentistasi ja kiva, että sielläkin tytär toimii apuna, että saat hyvän selfien :D
  Kivaa torstai-iltaa!

  VastaaPoista
 18. Ihana Outi <3 Otan kyllä selfieitä ja paljon ihan vaan sen takia kun en ole tyytyväinen niihin :D Flittereitä en käytä, mahtaako se johtua siitä :D

  VastaaPoista
 19. Joskus otan, mutta toooosi harvoin, Maijun kanssa yhdessä sitten rohkeammin. Ihana sinä. <3

  VastaaPoista
 20. Ihan totta, mitä itse ei osaa niin niriso opettaa :). Ihana tuo vika kuva lumiripsisenä. Itse olen myös huono ottamaan kuvaa itsestäni l. selfiekouluun pitäisi mennä kiireenvilkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osallistujia taitaisi olla selfiekurssille jo kiitettävästi :)

   Poista
 21. Täällä vasta harjoitellaan selfieiden ottamista. Asenteeni niihin on muuttumassa, voin jopa kuvitella ottavani pärstäkuvaa itsestäni. 😊

  VastaaPoista
 22. Hei Outi! Ai ne tuli perille ne viestit! Mulla on ongelmia tuon profiilin kanssa, yritän saada kommentit wordpess-profiililla ja välillä systeemi pakottaa vaihtamaan googlen profiiliin, mitä en halua. En tiennyt että kommentit lähtivät. Yritän olla pommittamatta jatkossa! 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se haittaa, outoa vain kun yhdellä näpäytyksellä onnistuin poistamaan kaikki sun 8 kommenttia :D

   Poista
 23. Sanoisinko niin, että onhan sitä pari selfietä tullut otettua ;)

  VastaaPoista
 24. Hyviä selfieitä Outi :) Hyvät huulet ilman Duckface ilmettäkin - olet luonnollinen.

  VastaaPoista
 25. Mun kamerasta puuttuu etukamera. En olisi sitä montaa kertaa tarvinnut, mutta itseni ja Mumman olisin muutaman kerran halunnut ikuistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tulisi enää toimeen ilman etukameraa. Siihenkin voi näköjään kehittää riippuvuussuhteen :D

   Poista
 26. Jos selfiet on merkki huonosta itsetunnosta, mulla on sitten tosi hyvä itsetunto :D. En tykkää selfieistä, ne yleensä epäonnistuu. En osaa olla luonnollisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selfiessä on se hyvä puoli, että niissä voi olla ihan millainen vaan. Suurin osahan ei ole luonnollisen näköisiä niissä, en minäkään kaikissa ole :D
   Tää on vähän kuin pähkinä, ei vaan sovi kaikille :D

   Poista
 27. Lasketaanko joulun aikaa otettu vahinkoselfie kun en tiennyt kännykän kameran voivan toimia kumpaankin suuntaan ja kuvata edestä tai takaa :D En halua enää nähdä itsestäni yhtään selffietä :D

  Sun selfiet on aina tosi kauniita ja niistä välittyy se, ettei kauneus ole ainoastaan ulkokuoressa vaan sisäinen valo heijastuu silmistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Kiki, I love you <3
   Ja mun mielestä kyllä lasketaan selfieksi toi sun jouluinen moka :D

   Poista
 28. No mäpä katoin sua ja hyvältähän Outi näyttää! Itse en ole ottanut yhtään selfietä, jos facebookin ja blogin profiilikuvia ei oteta lukuun. Onko mulla sitten hyvä itsetunto vai olenko vaan kalkkis ;). En osaa olla yhtään rennosti kuvissa ja se näkyy sitten jäykkänä olemuksena.. Mieluummin kuvaan muita, mutta ehkä joku päivä?..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Treenaamalla selfieistäkin tulee hyviä ja oppii rentoutumaan kameran edessäkin. Ihana sinä <3

   Poista
 29. Ja niinhän jäin tänne jälleen jumiin <3 Minusta olet myös hurjan kaunis sinun selfieissäsi.

  VastaaPoista
 30. Hei siis mä en oo IKINÄ ottanut tai julkassu selfietä :) :). Mä käytän mun kännykkäkameraa myös peilinä.

  VastaaPoista